Miksi Jeesuksen täytyi kuolla?

Kirjoittaja Janne Saarela

”Anteeksi”

Anteeksiantamus. Yksi sana, mutta ilman sitä kaikki lakkaisi toimimasta. Perheet eivät toimisi ilman sitä. Maailma ei pyörisi ilman anteeksiantamista. Se on läsnä jokapäiväisessä elämässä.

Anteeksiantamus voi olla asia jota odotetaan suuresti, tai kammoksutaan kuin ruttoa. Joku, joka on tuomittu, voi odottaa anteeksiantamusta enemmän kuin mitään muuta. Joku, jota vastaan on rikottu, ei haluaisi kohdata anteeksiantamusta mistään hinnasta. Asiaa voi tarkastella kummalta puolelta tahansa.

Monille kristinuskon oppi anteeksiantamuksesta tuottaa melkoisia haasteita. Näin karkeasti ottaen voidaan erotella kolmenlaisia ihmisiä suhteessa Uuden testamentin opetukseen anteeksiantamisesta.

(1) Tämä henkilö ei tarvitse anteeksiantamusta. Nämä henkilöt on kohtuu hyviä ihmisiä, eivätkä he siedä puhetta anteeksiantamisesta – ei ole mitään anteeksiannettavaa! Nämä henkilöt eivät yleensä ole tappaneet ketään ja he toimivat jatkuvasti heikompien ihmisten hyväksi. Jumalalla ei ole mitään, mitä antaa anteeksi.

(2) Tämä henkilö tarvitsee anteeksiantamista, mutta ei ymmärrä, miksei Jumala vain voisi antaa anteeksi. Miksi joku olisi kuollut hänen puolestaan? Tämä henkilö haluaisi maksaa itse omat syntinsä.

(3) Tämä henkilö tarvitsee anteeksiantamista ja ymmärtää, että ei itse olisi voinut hyvittää tekojaan. Hän hyväksyy iloiten ja riemuiten Jeesuksen ristinkuoleman kohdalleen.

Vietän hiukan aikaa nyt kohdan 2. kanssa. Pohdin myös seuraavia kysymyksiä, jotka kohdan 2. henkilö yleensä kysyy:

  • Miksi Jumala ei vain voisi antaa anteeksi?
  • Miksi Jumala ei voi vain hyväksyä niitä, jotka ovat pahoillaan tekemisistään?
  • Miksi jonkun muun pitäisi kuolla puolestani?
  • Eikö ole epäreilua, että Jumala rankaisi jotain toista minun puolestani?

Emme ole ensimmäisiä, jotka ihmettelevät Jeesuksen kuoleman tarpeellisuutta. Jeesuksen lähimmät opetuslapset kyselivät samanlaisia kysymyksiä jo 2000 vuotta sitten. Mark. 8:31–33:

”Jeesus alkoi opettaa heille, että Ihmisen Pojan pitää kärsiä paljon.Vanhimmat, kirjanoppineet ja ylipapit hylkäävät hänet. Hänet tapetaan, ja kolmen päivän kuluttua hän nousee ylös. Tämän sanan hän puhui avoimesti. Silloin Pietari otti hänet erilleen ja rupesi nuhtelemaan häntä. Mutta hän kääntyi, katsoi opetuslapsiinsa ja nuhteli Pietaria: ’mene pois edestäni Saatana! Sinä et ajattele sitä, mikä on Jumalan, vaan sitä, mikä on ihmisten.’”

Opetuslapsista olisi varmasti ollut mukavaa, että Jeesus olisi jatkanut kuuluisana opettajana ja taitavana lääkärinä. Maailmahan tarvitsi juuri sellaista kaveria, joka osasi parantaa kuurot, sokeat ja spitaaliset sekä herättää kuolleet. Opetuslapsista oli myös kiva, kun he sattuivat kuulumaan tämän ihmeparantajan kaveripiiriin. Jeesus tiesi kuitenkin jotain enemmän. Eräs syvällisempi asia oli korjattava: ihmiskunnan synti.

Todellinen anteeksiantamus on kärsimystä, joka tulee kalliiksi

Haluan havainnollistaa otsikkoni väitettä muutamilla esimerkeillä. Heimolla on kotona hyvä kitara, jolla on soitettu sadoissa eri paikoissa. Eräänä päivänä Heimon ovelle ilmestyy aloitteleva muusikko, joka haluaa lainata kitaran tulevaa vanhainkotivierailua varten. Heimo lainaa kitaransa tälle kaverille. Ikävä kyllä paikan päällä muusikko horjahtaa ja kaatuu katkaisten kitaran kahdeksi kappaleeksi. Hyvä ja arvokas kitara on pilalla. Mitä tekee Heimo? Hänellä on kolme vaihtoehtoa:

1. Heimo vaatii aloittelevaa soittajaa korvaamaan kitaran.
2. Heimo ei vaadi mitään aloittelevalta soittajalta, vaan maksaa koko lystin itse.
3. Heimo tulee vastaan ja molemmat maksavat 50 % (tai prosentit jaetaan toisella tavalla).

Niin tai näin, pointti on siinä, että jonkun täytyy maksaa. On se sitten Heimo, aloitteleva muusikko, tai Herran sanan saanut naapurin täti, jonkun täytyy maksaa. Heimo on vaikean tilanteen edessä. Samanlaisia tilanteita tulee kohdallemme joka viikko.

Meille voidaan myös tehdä vääryyttä, jota ei voida mitata rahassa. Nämä ovat yleensä vielä hankalampia tilanteita.

  • Joku, jolla on suurempi hauis kuin meillä, vie meidän tyttöystävän.
  • Joku levittää meistä valheellista huhua. Jurvassa pyöri aikoinaan huhu, että Baptistiseurakunnan kokouksissa vedetään uhrikoppa pois, ellei sinne tiputa vähintään 50€!
  • Joku kiusaa sinua tai lastasi koulussa tai työpaikalla.

Jokaisen valtaa vääryyttä kokiessaan tunne, että rikkoja on hänelle velassa. Rikkomukset muodostavat mystisen velan, joka täytyy maksaa. On kaksi vaihtoehtoa toimia.

(1) Voimme laittaa kiusaajan kärsimään. Voimme haukkua häntä, ottaa yhteen ja sanoa valittuja adjektiiveja ym. Kun toinen joutuu kärsimään, me saamme tyydytystä siitä, että nyt toinen ”maksaa”.

Tässä vaihtoehdossa on kuitenkin ongelmia. Meistä alkaa tulla kovia ja kylmiä ihmisiä. Pian huomaamme, että alamme muuttua samanlaiseksi ihmiseksi, jota olemme kritisoineet. Voimme myös alkaa inhota tietyn tyyppisiä ihmisiä ja katkeruus alkaa hiipiä elämäämme. Henkilön lähipiiri voi myös kostaa ja kostonkierre on vaikea katkaista. Olen kohdannut kymmeniä ihmisiä, jotka valittavat Lähi-idän tilannetta: ihmiset vain kostavat ja kostavat. On kuitenkin helppo nähdä kostonkierre kahden tuhannen kilometrin päässä, mutta oman perheen tai suvun kohdalla se on vaikeampaa.

(2) Voimme antaa anteeksi. Paavali kirjoittaa Roomalaiskirjeessä 12:19, 21:

”Älkää itse kostako rakkaani, vaan antakaa sijaa Jumalan vihalle, sillä on kirjoitettu: ’minun on kosto, minä maksan takaisin, sanoo Herra’” ”Älä anna pahan voittaa itseäsi, vaan voita sinä paha hyvällä.”

Mitä Paavali tarkoittaa? Jos todella uskot Jumalaan ja haluat totella Häntä, sinä et kosta kun sinua vastaan rikotaan. Tämä on yksi vaikeimpia läksyjä, mitä Uusi testamentti meille antaa!

Kieltäydymme laittamasta väärintekijää maksamaan teoistaan. On kuitenkin tuskallista olla hiljaa, kun haluaisi sanoa muutaman valitun sanan. Päätämme kuitenkin maksaaa ”velan” itse. Tämä on ainut vaihtoehto päästä irti vihasta, joka kahlitsee meidät. Tämä tie on kuitenkin kärsimyksen tie. Sen päässä odottaa kuitenkin voitto.

Miksi Jumala ei siis vain anna anteeksi? Siksi, että kukaan ”ei vain anna anteeksi”. Jonkun on maksettava kustannukset: sen joka on rikkonut tai sen jota vastaan on rikottu. Ristillä Jumala itse asiassa teki näkyvästi sen, mitä jokainen meistä joutuu tekemään näkymättömästi kun päättää antaa anteeksi. Jumala maksoi velan itse.

Miksi joku muu kuoli puolestani?

Nyt tulemme toiseen kohtaan sen henkilön kysymyksessä, että miksi joku muu kuoli puolestani. Miksi minä en voinut maksaa velkaani itse? Miksi asiaan piti seata kolmas osapuoli? On muistettava, että Jeesus oli Jumala. Jumala ei tuottanut kärsimystä jollekin toiselle, Hän kärsi itse! Jeesuksen ristinkuolemassa ei ollut kyse kolmannen osapuolen puuttumisesta asioihin. Kysymyksessä on aina ollut vain kaksi osapuolta: täydellisen pyhä Jumala & syntinen ihmiskunta. Jollain mystisellä tavalla Jeesus itse edusti ristillä molempia. Eräs Jeesuksen vertaus hipoo tätä aihetta. Me olemme kuin velalliset, jotka ovat Jumalalle velkaa kymmeniä miljardeja euroja. Meidän 5€ setelimme eivät auta. Ainut mahdollisuus on se, että Jumala päättää antaa anteeksi. Jos ihminen ei ymmärrä velkansa suuruutta, se ei johdu siitä, ettei sitä ole, vaan sitä, että hän ei tunne Jumalan pyhyyttä. (Matt. 18:21-35)

Totesin juuri, että todellinen anteeksiantamus on kärsimystä, joka tulee kalliiksi. Nyt siirrymme kolmanteen huomioon.

Todellinen rakkaus on henkilökohtaista vaihtokauppaa

Oikeassa elämässä on mahdotonta rakastaa ihmisiä ilman, että laskeutuu heidän rinnalleen tai jopa vaihtaa paikkaa heidän kanssaan. David Wilkersonin tarina 1950-luvulta on tästä loistava esimerkki.

Wilkerson palveli pastorina pienessä seurakunnassa Philipsburgissa. Eräänä päivänä hänen huomionsa kiinnittyi lehtijuttuun. New Yorkissa oli alkanut oikeusjuttu, jossa seitsemää poikaa syytettiin murhasta. Pojat olivat Lohikäärme-jengin jäseniä. He olivat surmanneet puistossa 15-vuotiaan halvaantuneen pojan iskemällä jokainen häntä seitsemän kertaa puukolla selkään ja useasti sotilasvyöllä päähän. Jengien arki pyöri varkauksien, huumeiden, seksin ja jengitappeluiden parissa. Siinä hetkessä Jumala sanoi Wilkersonille: ”Mene New Yorkiin auttamaan noita poikia!” Wilkerson meni, mutta hän joutui maksamaan kalliin hinnan. Hän tiesi, että huumenuoria ei auteta toimistosta paperipinon takaa. Oli lähdettävä saastaisille kaduille kohtaamaan lapsia, joilla ei ollut isää eikä äitiä. (Lue kirja ”Risti & linkkuveitsi”.)

Jeesus tuli tähän maailmaan, koska Jumala tiesi, että meitä ei voisi pelastaa jatkamalla istuskeluaan valtaistuimella taivaassa. Oli synnyttävä ihmiseksi. Oli koettava nälkää ja janoa, kiusauksia ja pettymyksiä, pettämisiä ja kuolema. Vaarallinen sairaus vaatii ankaria hoitotoimenpiteitä.

Oletko pannut merkille, että suurimmat menestyselokuvat perustuvat siihen, että joku kohtaa kuoleman antaakseen elämän jollekin toiselle? Esimerkkeinä voisi mainita Titanicin ja Braveheartin. Raamatun suuri sanoma on se, että Jumala on tehnyt oman menestyselokuvansa. Tärkein kohtaus kuvattiin vuonna 30 Golgatalla. Siinä Jumala itse otti harteilleen ihmiskunnan lian ja syntitaakan. Velka on maksettu ja armo on mahdollista ottaa vastaan. Jumala haluaa myös sinut mukaan kuvauksiin!

* Kirjoitus on pitkälti mukailua Timothy Kellerin kirjasta ”Mihin Jumalaa tarvitaan” (2011, Päivä Oy) luvusta 12.